10 Haziran 2010 Perşembe

Bir ülke ne zaman savaşır? - Mehmet Altan

Önce tersten bir soru:

“Türkiye İsrail bandıralı bir yardım gemisini basıp, İsrail vatandaşlarını planlı, programlı bir şekilde öldürme kararı alır mıydı?”

Ve bir ikinci soru daha: “Eğer almış olsaydı buna İsrail’in cevabı ne olurdu?”

Cevabın sağlıklı olması açısından şunu da anımsatmakta fayda var:

İsrail askeri Gilad Şalit, 25 Haziran 2006’dan beri Hamas’ın elinde...

Şimdi uluslararası soruna dönüşen Gazze ablukasının nedeni esir düşen bu İsrail askeri... İsrail, Şalid serbest bırakılıncaya kadar ablukanın kalkmayacağını söylemekte... Bu arada, Gazze’ye yardım düzenleyen ekibin, Şalid’in babasının oğluna ulaştırılmak için verdiği paketi almadığı iddiası da İsrail basınında aleyhte bir neden olarak dillendirilmekte...

***

İsrail’in bugüne kadar gördüğü en ırkçı, kafatasçı, en geri hükümetlerinden biri olan Netanyahu-Barak Hükümeti’nin taammüden cinayet işlemesi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından kınanmış olsa da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olabilecek en ağır üslupla durumu mahkûm etse de, İsrail Ordusu’nun Türk Bayrağı taşıyan bir yardım gemisine soğukkanlılıkla saldırıp katliama girişmesi ve Türkiye Cumhuriyet’i vatandaşlarını öldürmeye cüret etmesi, tüm ağırlığıyla hala ortalıkta durmakta...

Bu cinayetin yaptırımı nasıl olacak?

Başbakan Erdoğan’ın dünkü grup konuşmasında altını defalarca çizdiği gibi bu cinayetin faili Netanyahu-Barak Hükümeti...

Yani faillerin kimlikleri de belli...

Belki şunu da yeniden hatırlatmakta fayda var; 1976 yılında yapılan Entebbe Baskını’nın komutanı, Jonathan Netenyahu, küstahça işlenen cinayetin arkasında duran şimdiki İsrail Başbakanı’nın kardeşiydi...

Bedel ödeyecekler mi, ödemeyecekler mi?

Ödenmemesi halinde, Türkiye sürekli “büyük güç” olarak kendini öven ama rahatlıkla dokunulabilir bir ülke konumunda kalacak.

***

İsrail cinayet işlerken, birileri de buna göz göre göre ortam hazırladı... Üstelik planlı programlı olarak Türkiye’ye gözdağı vermek için gerçekleştirdiği katliama rağmen, İsrail bunları argüman olarak da kullanmakta...

BBC sitesi, sorulu-cevaplı bir şekilde olayı anlattığı dünkü haberinde şunları yazıyordu:

“Eylemciler, komandoların, gemiye iner inmez ateş açmaya başladıklarını söylüyor. İsrailli yetkililer ise önce askerlerin saldırıya uğradıklarını söylüyor.

Kamera kayıtları eylemcilerin İsrail askerlerine bazı cisimlerle vurduğunu gösteriyor. İsrail ordusu da gemideki demir çubukların fotoğraflarını yayınladı.

İsrail ayrıca, eylemcilerin askerlerden birinin silahını alarak ateş açtıklarını da iddia ediyor.

Filonun organizatörleri, birçok ülkeden eylemcileri bir araya getiren Özgür Gazze adlı şemsiye örgüt ve Türkiye’den İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH).

İsrail hükümeti İHH’nin Hamas’la bağlantılı olduğunu iddia ediyor. Ancak, Türkiye hükümeti, İHH’yi meşru bir vakıf olarak görüyor ve İsrail’den filoya geçiş izni vermesini istiyordu.

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunduğu bir taslak karar metninde, saldırının uluslararası hukuka aykırı olduğu savunuluyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, saldırının ‘haydutluk ve korsanlık’ olduğunu söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı ise, uluslararası deniz hukuku altında, bir deniz ablukasının uygulamada olduğu durumlarda, hiçbir geminin ambargo alanına girmeye hakkı olmadığını söylüyor. Bakanlık ayrıca, ambargo alanına giren gemilere uluslararası hukuka göre saldırma ve yakalama hakkı olduğunu ifade ediyor.”

Bunlar, cinayeti işleyen hükümetin dünya kamuoyuna yaydığı savunma argümanları...

İsrail, Kürt Sorunu ile Gazze Sorunu’nu da özdeş tutuyor. Gazze’ye yardımı, kendinin PKK’ya yardımı gibi algılanmasını istiyor.

***

Bu arada...

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi “süratli, tarafsız, güvenilir ve şeffaf” bir soruşturma başlatılmasını istedi ama Amerika Birleşik Devletleri’nin de Güvenlik Konseyi kararını yumuşatmak için lobi yürüttüğünü ve İsrail’i kınamadığını da gözden kaçırmamak gerek.

Acaba neden?

İsrail’in bu ülke üzerindeki etkisi mi yoksa dün de sorguladığım gibi Türkiye’nin Hamas ya da İran konusunda “demokratik rejim” vurgusuna çok özen göstermemesi mi?

Hâlbuki, örneğin Hamas’ın çok uzun süreden beri kendi halkına yönelik idamlardan, muhaliflerin dizlerinin altından vurulmasına kadar giden insan hakları ihlalleri yaptığı biliniyor... Gazze üniversitelerine El Fetihli öğrencilerin kabul edilmediği de bir başka gerçek...

“İnsani” açıdan bakınca, o bölgelerde “İslami” sıfatı altında yapılanların büyük bir kısmının da demokrasiyle yakından uzaktan alakası olmadığını anında görüyorsunuz.

***

Ben soruma geri döneyim.

İsrail Ordusu Türk vatandaşlarını taammüden öldürdü...

Emri de Netahyahu-Barak Koalisyonu verdi.

Faillere yaptırım uygulayabilecek miyiz?

Uygulayamayacaksak, bu seferde yazımın başlığına dönüyorum:

“Bir ülke ne zaman savaşır?”

Hiç yorum yok: