10 Haziran 2010 Perşembe

Konya’dan Pensilvanya’ya - Mehmet Altan

Konya’dan Pensilvanya’ya




Kudüs’te Cuma namazı sonrasında çoğunluğunu kadınların oluşturduğu bir grup Filistinli’nin ellerinde Türk bayrağı ile Erdoğan ve Türkiye’ye destek gösterisi yaparak...

...liderimiz Erdoğan” sloganı attığı haberini okuduğumda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başta Konya’da olmak üzere Türkiye’nin değişik şehirlerinde yapımı tamamlanan dokuz çevreci tesis ile partisinin yeni Konya İl Başkanlığı binasını hizmete açmak üzere dört bakanla Konya’daydı.

Konuşmasını naklen dinledim.

İsrail vahşetine karşı ilk günkü kadar öfkeliydi...

O çok sert söylemin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Arap âlemindeki popülaritesini daha da yükselteceği, açıkça Hamas’tan yana tavır koymasının da Hamas’lı Filistinlilerin coşkusunu artıracağı aşikârdı...

Konya’da kendisini “tekbir” getirerek izleyen kalabalık kitle de öfkesine ve söylediklerine içten bir destek veriyordu. Başbakan Erdoğan, insanın tüylerini diken diken eden kanlı barbarlıklarının tüm detaylarını dünkü gazetelerde okuduğumuz İsrail’e karşı ateş püskürürken, sürece yönelik hiçbir eleştiriyi de sahiplenmiyordu...

Var gücüyle hücumdaydı...

***

Dokuz kişinin yaşamını yitirdiği ve Başbakan’ın toz kondurtmadığı sürece, Fethullah Gülen’den daha ihtiyatlı ve farklı bir yorum geldi.

ABD’nin Pensilvanya eyaletinde yaşayan Gülen, “İnsani Yardım Vakfı” gemisinin İsrail’den izin almamasını eleştirdi.

Ve Amerikan Wall Street Journal Gazetesi’ne yaşananlarla ilgili “gördüğüm şeyler hoş değildi, çirkin şeylerdi” dedi. İnsani Yardım Vakfı’nın varlığından kısa bir süre önce haberdar olduğunu belirten Fethullah Gülen, organizatörlerin İsrail’in onayı olmadan hareket etmesini de otoriteye başkaldırı olarak niteledi.

Gülen, İsrail’le uzlaşma yolunu seçmemenin faydalı sonuçlar doğurmayacağını söyledi ve kendi hareketiyle ilişkili bir derneğin Gazze’ye yardım götürmek istediğini, ancak onlara İsrail’den izin almaları gerektiğini söylediğini anlattı.

Gülen ayrıca, bu olayda suçluyu bulma görevinin Birleşmiş Milletler’e bırakılmasının en iyi seçenek olduğunu sözlerine ekledi.

***

İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım’ın, Fethullah Gülen’in “gördüğüm şeyler hoş değildi, çirkin şeylerdi” eleştirilerine hukuksal yanıtını da dinledim: “Gazze’ye İsrail üzerinden değil Mısır üzerinden gidecektik. Bunu güvenlik gerekçesiyle açıklamadık. Fethullah Gülen’in eleştirel açıklamalarını yeni duydum, biz İsrail’e başvurduk ve bizi hep oyaladı İsrail. Cenevre sözleşmesine göre hareket ettik, açık deniz olduğu için bölge İsrail’in egemenliği altında değil...”

***

Gülen’in sürpriz çıkışı yanında Obama’nın konuyla ilgili düşünceleri de merak ediliyordu...

O düşüncelerde dün ortaya çıktı.

CNN televizyonunda Larry King’in sorularını yanıtlayan Obama, saldırıda “gereksiz” can kayıpları olduğunu. ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nin diğer üyeleriyle birlikte şiddete neden olan tüm eylemleri kınadığını açık dille ifade ettiğini belirtti.

“Trajik bir durumdu” diyen Obama: “Gereksiz can kayıpları oldu, dolayısıyla tüm yaşananların etkili biçimde soruşturulması çağrısında bulunuyoruz. İsraillilerin de bunu, uluslararası standartlara uyan bir soruşturmayı kabul edeceğini düşünüyorum, çünkü onlar da bu durumun İsrail’in uzun vadeli güvenliği için iyi bir şey olmadığının farkında” dedi.

Kısacası angaje bir tavır almadı, olup biteni “soruşturmak” gerektiğinin altını çizmeyi yeğledi.

***

İsrail vahşetine...

İçeriden bakış ile dışarıdan bakış arasında “farklılık” artıyor...

Başbakan’ın söylemi keskinliğini koruyor...

Öfkesi de ivmesini artırıyor...

Buna karşın, olaya dışarıdan bakışta “soğukkanlı bir mesafe” göze çarpıyor...

***

Yakın siyasal geleceğimizi İsrail’in barbarlığına bu “içeriden” bakış ile “dışarıdan” bakış arasındaki fark belirler ise şaşmam...

Sürece tavizsiz...

Atılan adımların tümünü Hamas üzerinden sahiplenerek bakmak var...

Yardımı yapamadan, Gazze’ye ulaşamadan, dokuz insanımızın öldürülmesine yol açan serüven olarak eleştirisel bakmak var...

Bu ikisi arasındaki farktan söz ediyorum...

Bu açıdan dün Konya - Pensilvanya...

Ve Ankara ile Washington hattında önemli bir gündü...

Hiç yorum yok: