29 Ağustos 2010 Pazar

E. Fuat Keyman - Yeni Akıl ve sosyal demokrasinin geleceği

Makale numarası: 2280
İzleyici : beğenilen olmayı denedim
Sürüm 1.01
Yayınlanma Tarihi : 2008/05/05 11:33:25
Okunma: 481
E. Fuat Keyman

Yeni Akil ve Sosyal demokrasinin geleceği

CHP Kurultayı , kendisini rejimi Koruma misyonuyla sınırlamış , kazanma ve Türkiye'yi yönetme iddiası olmayan , üstelik Boyle BİR iddiayı dile safra getirmeyen Deniz Baykal yönetiminin kendi gücünü pekiştirmesiyle sonuçlandı seçim . Ayşe beklenen AMA üzerinde düşünmemiz gereken BİR sonuçtu .Rakiplerini seçim sandığında yenemeyen , Türkiye'yi iyi ve adaletli yönetme iddiasını hic dile getirmeyen , Türkiye'nin tümünü kucaklayamayan ve sadece rejimi Koruma misyonunu ken ¬ disine Bildiri Konuları Paper Topics etmiş BİR CHP, gerçekten rejimi koruyabilir mi ?Gerçekten Türkiye'yi siyasi otoriterleşmeden ve ahlaki muhafazakârlaşmadan kurtarabilir mi ? Gerçekten toplumsal kutuplaşmaya , endişelere ve güvensizliklere Karşı öncelikle özen olabilir mi ? İktidara gelemeyen , iktidarı Spor Şube Müdürlüğü Sürekli Sağ partilere bırakan BİR CHP, Türkiye'de siyasi , ekonomik ve toplumsal istikrar ve güvenin sağlanmasına katkıda bulunabilir mi ?Ayşe soruların yanıtı CHP bağlamında olmamı Click " Hayır ",AMA Sosyal Demokrasi ve özgürlükçü sol bağlamındaysa , aşağıda açımlayacağım "Yeni Akil "projesiyle "tebessüm vardı ".CHP Kurultayı'ndan çıkan GERÇEK sonuç , Kurultay kazanan (Arka arkaya 10 defa )AMA seçim kazanamayan (Arka arkaya bes defa) BİR CHP Yönetimi , ve yanıma nedenle de CHP seçmeni ve Demokrat kesimler içinde giderek pekişen hoşnutsuzluk ve CHP'den seçim kazanma beklentisi . Ayşe beklentinin , Türkiye'yi anlamada ve yaşadığımız sorunlara Çözüm aramada bize sözlük, verecek BİR"Yeni AKIL" la karşılanabileceğini düşünüyorum .

Yeni Akil ProjesiTürkiye'de Sosyal demokrasiyi iktidara getirmek Click kendisine başlangıç Noktası olarak ," Üretim - kimlik - Çevre üçgeni" nde toplumu anlama ve toplumsal sorunla Çözüm Bulma girişimini alır .Bugünün dünyasında ve Türkiye'de insanların Temel gereksinimleri Üretim - kimlik - Çevre temelinde oluşuyor. İnsanca Yaşam , yoksulluğa , Sağlık ve Eğitim alanlarında yoksunluğa ve işsizliğe Karşı mücadeleyi gerekli kılar .İnsanca Yaşam , insanların kendi farklılıklarını yaşayabildikleri , birbirleriyle ilişkilerini farklılıklara Saygı temelinde kurdukları BİR yaşamdır ve toplumsal Yaşam içinde farklılıklar arasi birarada yaşama haklar - özgürlükler - sorumluluklar temelinde anayasal güvence altına alınır. İnsanca Yaşam , insan - Doğa ilişkisinin temelinin doğayı fade etmek Aliyormusun, tam tersine doğayı korumak ve Temiz tutmak oldugu anlayışı uzerine kurulur .

Bugün Zengin ile fakir arasındaki Refah ve Yaşam kalitesi ayrımının cok ciddi oranda BİR olumsuzluk gösterdiği farklı kimliklerin birbirleriyle ilişkilerinin ötekileştirme temelinde kurulduğu ve doğanın Spor Şube Müdürlüğü Sürekli kirletilerek fade edildiği BİR Türkiye içinde yaşıyoruz . Boyle BİR Türkiye , Spor Şube Müdürlüğü Sürekli ekonomik Kriz risklerine , siyasal istikrarsızlıklara ve toplumsal kutuplaşmalara GEBE BİR Türkiye'dir . Ayşe bağlamda da, yanıtlamamız gereken Temel Soru ,nasil BİR Türkiye istiyoruzsorusudur .İstikrarsızlık ve şiddet sarmalı içinde yaşayan mi , yoksa iyi , adaletli ve demokratik BİR Türkiye mi istiyoruz? Eger yanıtımız ikincisi üzerindeyse , o Zaman Yeni BİR düşünce tarzına gereksinimimiz var . Ayşe düşünce Tarzi ,devlet-toplum/birey ilişkilerine insan odaklı Bakar , toplumsal Refah ve istikrarı , ürem - kimlik - Çevre sorunlarına kalıcı Çözüm bulmak temelinde oluşturmaya çalışır .Türkiye'yi met Tarz düşünce içinde anlama ve toplumsal sorunlara Çözüm Bulma girişimi ,Yeni AKILolarak nitelenebilir .

Yeni Akil ve örgütlü Toplum

Üretim - kimlik - Çevre sorunlarını çözerek ekonomik , siyasal ve toplumsal istikrar yaratmak , Türkiye'de topluma da farklı BİR Yaklaşımı gerekli kılar .Yeni AKIL, toplumsal yaşamın Turu ne olursa Olsuncemaatleşme temelinde örgütlenmesine Karşı çıkar. Bununla Birlikte ,Yeni AKILiçinde toplumsal Yaşam , ne sadece birey ne de sınıf temelinde görülür . Aksine demokratik , adaletli , Özgür ve sorumlu toplumsal Yaşam "örgütlü BİR yaşamı "gerekli kılar .

Örgütlü Toplum ,bugünün dünyasında ve Türkiye'sindeÜç boyutluBİR nitektaşıyor :

(A)Emekçileri ve çalışanları temsil eden Emek örgütleri ,

(B)Aktif vatandaşlar olarak toplumsal sorunların çözümü Click gönüllü çalışan bireylerden oluşan sivil Toplum örgütleri ,

(C)İşveren sınıfların ekonomik Aktor ve Baskı Grubu olarak hareket etmesini simgeleyen girişimci örgütler , sanayi ve ticaret odaları . Örgütlü yaşamı Güçlü BİR Toplum , istikrarlı ve Güvenli BİR toplumdur .BİR toplumda örgütlü Yaşam güçlendikçe o toplumda Genel Güven ve farklılıkların BİR arada Yaşam olasılığı da artar. BİR toplumda örgütlü yaşamın Üç boyutlu yapısı içinde gelişmesi ne kadar engellenirse , o toplumda cemaatleşme , toplumsal kutuplaşma ve farklı kimliklerin birbirlerini ötekileştirmesi de o kadar artar .Dahası , Bir toplumda örgütlü Yaşam ne kadar güçsüzse , o toplumda öfke , kızgınlık , endişe ve geleceğe Karşı güvensizlik o kadar artar. Bununla Birlikte ,BİR toplumda örgütlü Yaşam ne kadar güçlüyse , o toplumda " düşünüyorum , eleştiriyorum , Aktif Vatandaş olarak çevremi dönüştürüyorum , öyleyse varım " anlayışı da toplumsal ilişkilerde o kadar güçlenir. Ayşe nedenle de , Bir toplumda ya da Türkiye'de siyasi ve ekonomik istikrarın önkoşulu , toplumsal güvenin Örgütlü toplumun güçlendirilmesi yoluyla inşasıdır .Yeni Akil Projesi, Üretim - kimlik - Çevre sorunlarının çözümü Click , Emek örgütlerinin , sivil Toplum örgütlerinin ve İşveren - girişimci örgütlerin , hem kendi içlerinde hem de birbirleriyle oluşturdukları işbirlikleri içinde Güçlü oldukları BİR örgütsel yaşamı ve met Yaşam uzerine Insa edilmiş BİR toplumsal güveni varsayar .


Demokrasi ve ekonomik Kalkınma

Türkiye'nin iyi ve adaletli Yönetimi , Üretim - kimlik - Çevre üçgeninde toplumsal Sorunları çözme girişimi ve örgütlü toplumun güçlendirilmesiyle Genel güvenin inşası yoluyla gerçekleşebilir . Ayşe bağlamda da,devlet-toplum/bîrey ilişkilerinde demokrasinin derinleştirilmesi Türkiye'de iyi ve adaletli Toplum yönetiminin BİR ayağının , DİĞER ayağının da sürdürülebilir ekonomik ve insani Kalkınma olduğunu söyleyebiliriz.Yeni AKIL, demokrasinin derinleşmesini ve ekonomik kalkınmanın insan temelinde sürdürülebilir kılınmasını , Türkiye'nin iyi ve adaletli yönetiminin hareket Tarzi olarak Görür .

Üretim - kimlik - Çevre ekseni , örgütlü Toplum - toplumsal Genel Güven ilişkisi , demokrasinin derinleşmesi ve sürdürülebilir ekonomik Kalkınma : Tum met boyutlar içindeYeni AKILile Türkiye'yi anlamak ve toplumsal sorunlara Çözüm bulmak girişimi bize cok önemli BİR saptama yapmak olasılığını verir . Türkiye'de olmamı yaşadığımız rejim Sorunları , toplumsal kutuplaşma riski , Bir arada yaşama olasılığının zayıflaması toplumsal , terör ve şiddetin güçlenmesi , ekonomik istikrarsızlık , siyasete Siyaset DİSİ , yoksulluk , işsizlik , muhafazakârIaşma vb müdahale . sorunlar , özünde BİR Veri Aliyormusun, aksine BİR "sonuç "tur . Laiklik sorunu BİR Veri Aliyormusun , Bir sonuçtur .Kurt sorunu BİR Veri Aliyormusun BİR sonuçtur . Muhafazakârlaşma BİR Veri Aliyormusun BİR sonuçtur . Ekonomik ya da siyasal istikrarsızlık BİR Veri Aliyormusun BİR sonuçtur . Terör ve şiddet BİR Veri Aliyormusun BİR sonuçtur .Tum met sorunlar , Türkiye'nin kötü , adaletsiz ve otoriter siyasi yönetiminin sonuçlandır .

Ayşe saptama met Sorunları kendi içlerinde çalışmama ya da kendi içlerinde taşıdıkları Özgün nitelikleri görmeme anlamına gelmez . Şüphesiz ki met sorunların her birinin özgünlüğü ve hepsinin birbirleriyle ilişkisi incelenmelidir . Ayşe Çözüm Click gerekli BİR girişimdir , AMA unutulmamalı ki , olmamı yaşadığımız sorunlar her şeyden bir kez ve özlerinde Türkiye'nin modernleşme ve demokratikleşme serüvenine damgasını vurmuş kötü , adaletsiz ve otoriter yönetim anlayışlarının BİR sonucudur .

Tam da met nedenle Yeni BİR Siyaset anlayışına ,Yeni Akil 'bir gereksinimimiz var .Sosyal Demokrasi ve özgürlükçü sol olan Yeni Akil ile Türkiye'yi anlama ve toplumsal sorunlara Çözüm Bulma girişimine girerse , 2011'de Türkiye'yi yönetme kapasitesi ve iddiasına Sahip olabilir. Buna karşın , seçim kazanma iddiası olmayan ve kendisini rejimi Koruma misyonuyla sınırlamış BİR CHP'ninkendi misyonunda safra başarılı OLMA şansı azdır. Eger rejimi Koruma misyonu seçimlerde en fazla yüzde 20'lik oy oranına BİR karşılık geliyorsa met da seçimlerde 80 oyun yüzde merkez destan bırakılması demektir . Tam da met nedenledir ki ,otoriterleşme Türkiye'de olmamı , Bir taraftan , siyasi alanda siyasetin Siyaset DİSİ mekanizmalarla denetlenmesi , yani siyasî otoriterleşme sorunu , DİĞER taraftan da toplumda muhafazakârlaşmanın yaygınlaşması , yani toplumsal ve ahlakî sorunu eşzamanı yaşanıyor. Bugün her türlüsüne Karşı çıkarken , demokratikleşmeyi ve sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı savunmalıyız otoriterleşmenin . Ayşe Savunma , dolayısıylaYeni AKILSosyal ile demokrasiyi ve özgürlükçü Alışıl seçim kazanma konumuna getirmek , Türkiye'de gereksinim içinde olduğumuz istikrar , Güven ve BİR arada yaşamayı olası kılacaktır .

Hiç yorum yok: