3 Eylül 2010 Cuma

Günde 2 Milyar Kez Tıklanan Site: Youtube

Geçen aylarda mahkeme sormuş: “kaç dns ile yotube’ye erişiliyor,” diye. Verilen cevap: “40 yeni dns.” Mahkeme 40 DNS bağlantısını daha yasaklamış, Youtube yasağı için. Ve hala Yotube’ye erişim farklı dns’ler ile mümkün. Yasak, bu hususta bilgisi az olanlar için geçerli.



Video paylaşım sitesi Youtube, bir günde platformunda izlenen video sayısının 2 milyarı geçtiğini bildirdi.



Kuruluşunun beşinci yılını kutlayan YouTube’un resmi blogunda yapılan açıklamada, sitede günlük izlenen video sayısının iki milyarı geçtiği kaydedilerek, bu sayının en büyük üç ABD televizyonunun prime time’da izlenen programlarının neredeyse iki katına yakın olduğu vurgulandı.

Kaliforniya merkezli YouTube’un yöneticileri yaptıkları açıklamada, siteyi kurduklarında ilk beş yıl ayakta kalabileceklerini asla tahmin edemediklerini ve gelecek 5 yılı da hayal etmenin zor olduğunu dile getirdiler.

Site yöneticileri ayrıca, platforma her dakika 24 saatlik görüntü yüklendiğini belirterek, bunun haftada 150 bin adet uzun metraja denk geldiğini ifade etti.

Başlangıçta amatör videoların paylaşılması için tasarlanan YouTube, Google tarafından 2006′da 1,65 milyar dolara satın alınmıştı.

Dünyanın en çok ziyaret edilen üçüncü internet sitesi YouTube, halen 23 ülkede 24 farklı dilde hizmet veriyor.



***





Adalet Bakanı Sadullah Ergin, adli mercilerin, internet sitesi "YouTube"a erişimi engelleme kararını kaldırması halinde, sitenin tekrar açılabileceğini, bu konuda takdirin adli mercilerde olduğunu bildirdi.



Ergin, CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse'nin, internet sitesi "YouTube" a erişime ilişkin soru önergesine, yazılı yanıt verdi.



Açık kaynaklardan yapılan inceleme sonucunda, bu internet sitesinin, bir çok ülkeyle hukuki ihtilaflar yaşadığını ifade eden Ergin, "Konusu suç olan içerik (URL) bazlı ise, bunu ancak içerik sağlayıcı veya yer sağlayıcının kendisi çıkarabiliyor" dedi.



Ergin, erişimin engellenmesine rağmen, içeriğin, internet sitesinde durduğunu ve çeşitli yol, yöntemlerle bu yayınlara özellikle yurt dışından kolaylıkla erişilebildiğini vurguladı.



İnternette bir yayına yüzde 100 oranında erişimin engellenmesinin, o içeriğin yayından çıkarılmasıyla mümkün olabileceğine işaret eden Ergin, bunun dışında yapılan her türlü işlemin, erişimi zorlaştırıcı önlemlerden ibaret olduğunu kaydetti.



Ergin, bu siteye erişimin engellenmesi kararının; Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanuna muhalefet nedeniyle Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nce 5 Mayıs 2008'de verildiğini, bu doğrultuda da Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın erişimi engellediğini anımsattı.



Bakan Ergin, adli mercilerce erişimi engelleme kararı kaldırıldığı takdirde, sitenin tekrar açılabileceğini, bu konuda takdirin adli mercilerde olduğunu bildirdi.

Hiç yorum yok: