2 Eylül 2010 Perşembe

ANAYASANIN DEĞİŞTİRİLECEK MADDELERİ

Siyasi partilerin mali denetimini Sayıştay yapacak. Partiler hakkında kapatma davası açılmasına TBMM de oluşturulacak bir komisyon karar verecek.




Teklif taslağında, öngörülen düzenlemeler şöyle:



Madde (1): Anayasanın kanun önünde eşitlik başlıklı 10. maddesinde değişiklik yapılıyor.

Maddenin, kadınlar ve erkekler eşik hakları sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür şeklindeki 2. maddesine bu maksatla alınacak tedbirler, eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz. Çocuklar, yaşlılar ve engelliler, gibi özel süratle korunması gerekenler için alınacak tedbirler, eşitlik ilkesine aykırı sayılamaz hükümleri ekleniyor.



Madde (2): Anayasanın, özel hayatın gizliliği başlıklı 20. maddesinde değişiklik yapılıyor.

Maddeye, Herkes kendisi ile ilgili kişisel verilerin korunmasına isteme hakkına sahiptir. Bu hak, kişinin kendisi ile ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirme, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de kapsar. Kişisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızası ile işlenebilir hükmü ekleniyor.



Madde (3): Anayasanın seyahat hürriyeti başlıklı 23. maddesinde değişiklik yapılıyor.

Buna göre, vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle ve hakim kararına bağlı olarak sınırlandırabilecek.



Madde (4): Anayasanın Ailenin korunması başlıklı 41. maddesinde değişiklik yapılıyor.

Maddenin başlığı, ailenin korunması ve çocuk hakları şeklinde değiştiriliyor, maddeye, çocukların korunması konusunda hükümler ekleniyor. Maddeye eklenen hüküm şöyle: Her çocuk, yeterli himaye ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkça aykırı olmadıkça ana ve babası ile kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahiptir. Devlet, çocuk istismarı, cinsellik ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alır.



Madde (5): Anayasanın, toplu iş sözleşmesi hakkı başlığını taşıyan 53. maddesinde değişiklik yapılıyor. Buna göre, memurlara ve diğer kamu görevlilerine toplu sözleşme yapma hakkı tanınıyor.



Madde (6): Anayasanın, siyasi partilerin uyacakları esaslar başlıklı 69. maddesi değiştiriliyor.



Buna göre, siyasi partilerin mali denetimi Sayıştay tarafından yapılacak.



Siyasi partiler hakkında kapatma davası, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı nın talebi üzerine, TBMM de grubu bulunan her siyasi partinin 5 er üye ile temsil edildiği ve Meclis Başkanı nın Başkanılığında oluşturulacak komisyonun üye tam sayısının üçte 2 çoğunluğu ve gizli oyla vereceği izin üzerine açılacak dava sonucunda Anayasa Mahkemesince karar bağlanacak. Komisyonun bu kararı, yargı denetimi dışında olacak. Reddedilen izin başvurusunda ileri sürülen sebepler, hiç bir şekilde yeni bir başvuruya konu olamayacak. Siyasi parti gruplarında ve TBMM de izin konusunda görüşme yapılamayacak ve karar alınamayacak. Partilerin kapatılma davasında devlet yardımında yoksun bırakılma, bağlı olduğu kapatma davasının ve kararın usulüne tabi olup tek başına dava konusu yapılamayacak.



Kapatma davasında, partililere verilen siyasetten men edilme süresi 5 yıldan 3 yıla indiriliyor.





CHP ve MHP den AK Parti ye: Hayır



AK Parti tarafından hazırlanan Anayasa değişikliği paketi yarın muhalefet partilerine sunulacak.



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Anayasa değişiklik paketindeki son düzenlemeleri görüşmek üzere Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Beşir Atal, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ bir araya geldi. AK Parti Genel Merkezi nde düzenlenen toplantı sonrasında Anasaya taslağının netleşti.





CHP den kesin cevap: Hayır



Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek AK Parti Ankara Milletvekili sıfatıyla, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, anayasa değişikliği taslağını sunmak üzere CHP Grubunu ziyaret etti.



Heyeti, CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Suha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu, kapıda karşıladı.



CHP grubu adına açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, CHP olarak baştan bu yana söylediğimiz sözleri tutacağız. Anayasa değişikliği için Ak Parti ile birlikte çalışmayacağız. Baştan beri de ifade ettik. Bu çalışma hükümetin kendi çalışmasıdır. TBBM de değil Başbakanlık ta, AK Parti genel merkezinde hazırlanmış bir taslaktır. Biz geniş katılımlı bir anayasa isterken, bahse konu bu çalışma AK Parti nin kendi ürünü olmuştur" açıklamasını yaptı.



MHP, anayasa değişikliğinin bir sonraki dönemde yapılmasını istiyor



Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), AK Parti nin hazırladığı anayasa değişikliği taslağına destek vermedi. Bu konuda Uzlaşma Kurulu nun oluşturulmasını şart koşan MHP, değişikliğin ise 24. döneme kalmasını istedi.



Başbakan Yardımcı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ın yaptığı uzlaşma ziyaretinin ardından konuşan Şandır, anayasa değişikliğini istediklerini, ancak bunun için daha önce öne sürdükleri şartlarda destek verebileceklerini söyledi. Bunun için Meclis Başkanı nın bir anayasa uzlaşma komisyonu kurmasının ve bu komisyonun hazırlayacağı metnin görüşülerek millete götürülmesini istediklerini belirten Şandır, bu değişikliğin de gelecek seçimlerin ardından kurulacak 24. parlamento döneminde ele alınmasını istedi.





BDP, Anayasa değişikliği konusunda yapıcı olacak



BDP Grup Başkanvekili Ayla Ata Akat, Anayasa değişikliği taslağı konusunda yapıcı bir muhalefet ortaya koyacaklarını söyledi.



Başbakan Yardımcı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ın yaptığı uzlaşma ziyaretinin ardından konuya ilişkin soruları yanıtlayan Akat, taslak hakkında bilgi edindiklerini söyledi.



Metin üzerinde çalışma yaptıktan sonra görüşlerini kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade eden Akat, Anayasa değişikliği konusunda yapıcı olacaklarını söyledi.



Anayasa değişikliği konusunda kendilerinin de kırmızı çizgileri olduğunu kaydeden Ata, bunları Anayasa Komisyonu nda gündeme getireceklerini söyledi.



Ata, mevcut Anayasa nın toplumsal ihtiyaçlara cevap veremediğini, bu yüzden tümden olmasa bile kısmi olarak değişikliğin önemli olduğunu ifade etti.





DSP, AK Parti ye komisyon önerdi



AK Parti nin anayasa değişiklik paketini içeren taslağını sunduğu DSP nin Genel Başkanı Masum Türker anayasa değişikliği komisyonu kurulmasını önerdi.



Başbakan Yardımcı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ dan oluşan AK Parti heyeti, anayasa değişiklik paketini içeren taslağı DSP ye sundu. DSP Genel Başkanı Masum Türker ile görüşen heyet daha sonra DP lideri Hüsamettin Cindoruk ile görüşmek üzere partiden ayrıldı.



Görüşme sonrası bir açıklama yapan DSP lideri Türker, anayasa değişikliği için bir komisyon kurulmasını önerdi. Türker şöyle konuştu: 12 Eylül ün dayattığı seçim barajının muhakkak ele alınması ve bu konuda değişiklik gerekiyor. Baraj muhakkak aşağı inmeli."

Hiç yorum yok: