Dünya ve günlük hayat - Mehmet ALTAN
Rusya bu yıl son 130 yılın en sıcak yaz aylarını yaşıyor. Sıcak büyük bir kuraklığa... Kuraklık da eşi menendi görülmemiş yangınlara dönüştü. Örneğin... Ülkede 24 saatlik bir süre içerisinde...
...403 yeni yangın çıktı ve bunlardan ancak 292’si söndürülebildi.
Son bir kaç günde Rusya’nın 14 bölgesinde binlerce kişi evsiz kaldı.
Yangınlarda son haftalarda ölenlerin sayısı da 50’ye yükseldi.
***
Rusya Federasyonu Başkanı Dimitri Medvedev, orman yangınlarıyla ilgili olağanüstü toplantıya katılmak üzere Soçi’deki tatilini yarıda keserek Moskova’ya döndü.
Yangınlar nedeniyle Başkent Moskova duman bulutuyla kaplandı; dumanlar, metro hattının bazı kesimlerine kadar ulaştı.
Görüş mesafesi, sürücüleri araçlarının farlarını devamlı açık tutmaya zorlayacak kadar daraldı.
Kremlin yönetimi, kilit önem taşıyan yerlerin nasıl korunacağı konusunu da tartıştı.
Bunların başında Moskova yakınlarındaki Federal Nükleer Araştırma Merkezi geliyor. Merkezdeki bazı radyoaktif maddelerin güvenli bir başka alana nakledildiği açıklandı.
Bu arada...
Medvedev, orman yangınlarının Moskova’nın güneyindeki bir askeri üsse ulaşmasını engelleyemeyen üst düzey iki deniz kuvvetleri komutanına kınama cezası verirken, bir dizi önde gelen yetkiliyi de görevden aldı.
Yangınlarda Kolomna deniz lojistik üssüyle buradaki çok sayıda araç ve özel ekipmanın bulunduğu depolar tahrip olmuştu.
Biz hala koltuk kavgası yapan generallerin hükümete posta koyması ile uğraşa duralım...
***
Haftalardır yangınlarla mücadele eden Rusya, önce kuraklık, ardından alevlerin ekinlere büyük zarar vermesinin sonucunda tahıl ihracatını askıya alacağını açıklayınca, dünyanın gözü de, kulağı da Moskova’ya çevrildi.
Rusya, dünyanın en büyük tahıl üreticilerinden biri ve üçüncü büyük ihracatçı durumunda. Öyle ki geçen yıl ürettiğinin yaklaşık dörtte birine denk gelen 21,4 milyon ton tahıl ihraç etmişti.
Putin’in “ihracatı askıya alma” açıklaması buğday fiyatlarının neredeyse son iki yılın en yüksek düzeylerine çıkmasına yol açtı.
Fiyatlar bu son açıklamaya dek bu yaz içinde zaten yüzde 70 oranında artmıştı.
Financial Times, Rusya’yı vuran kuraklık nedeniyle tahıl ürünlerinin uluslararası piyasalardaki fiyatının 1973’ten bu yana en hızlı artışı kaydettiğini aktarıyor.
Tahıl fiyatlarındaki artış ekmekten, hayvancılığa ve içki sektörüne kadar geniş bir alanda etkisi olabilecek bir gelişme.
Hükümet şimdiden 2010 yılında tahıl mahsulleri için hasat öngörüsünü 97 milyon tondan 70-75 milyon tona indirdi.
Ülkede rekor düzeyde seyreden sıcaklıklar nedeniyle kuraklık ve son haftalarda hızla yayılan yangınların, ekinlerin yüzde 20’sini yok ettiği tahmin ediliyor.
***
Rusya’daki felaketi...
Tahıl fiyatlarındaki çok hızlı artışı yazıya dökerken dünyadan ve “yönetilenlerin” günlük hayatından ne kadar kopuk yaşadığımızı bir kez daha gördüm.
Günlük hayat derken...
Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi Atatürk Çok Programlı Lisesi’nde ücretli öğretmenlik yapan evli ve iki çocuk babası, 44 yaşındaki Ahmet Fazlı Elçi, yaz aylarında maaş alamadığı için, 40 TL karşılığı okula gelen kitapları hamallık yaparak taşıdığı sırada kalp krizi geçirerek öldü.
Ekmeğini taştan çıkarmaya çalışıyordu...
***
Peki, ekmek fiyatları ne olacak?
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, Ramazan ayında fiyatı 1,5 lira olarak belirlenen pideye zam yapılmayacağını, ancak Ramazan sonrasında ekmeğe zammın gündeme geleceğini açıkladı.
Üstelik bu açıklama dünya buğday borsalarındaki alt üst oluştan önceydi.
***
Dünyanın nasıl küreselleştiğini bu kez de Rusya’daki kuraklığın sofralardaki ekmeği anında etkilediğini görerek yaşıyoruz...
Ankara’nın köhnemiş statükosu ne ekmeğinin peşinde ölen öğretmene, ne Rusya’daki orman yangının Chicago Borsası’ndaki yumruğuna aldırmadan devlet imkânlarıyla eski usul hot zot yaparak yaşamak istiyor...
Hâlbuki geçti Bor’un pazarı, sür eşeğini Niğde’ye...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder