28 Şubat 2011 Pazartesi

Neden varız? Neden yazıyoruz? - Çağlar Şavkay

Neden varız? Neden yazıyoruz?

17.02.2011 12:31:00
http://www.ikincigrup.com/images/spacer.gif





Neden varız? Neden yazıyoruz?


'İkinciGrup',
 1970'lı yılların Galatasaray Lisesi sıralarından birkaç arkadaşın aklından çıkan bir web gazetesi macerasıdır.

Galatasaray bizim için elbette ki önemli bir entelektüel yuvaydı. Kimler geçmemişti bu sıralardan? Bunun bilincindeydik. Aynı zamanda bu yuva, Batı' ya, modernliğe açılan bir pencereydi de. Biz, bu, çoğu zaman akılsallıktan ve gerçek düşünceden uzak 70'li yıllarda bu modernlik penceresini sorguladık.

O günlerin Türkiye’sinin entelektüel imkânlarıyla, Türkiye ve Batı’da bu konuyla ilgilenen yazar ve aydınları yardımımıza çağırır, okur ve yorumlardık.

İşte bu kaygılarla, içinde yaşadığımız modernliğin, batılılığın, ister gündelik, ister entelektüel yaşamımızda, benzeşimi ( mimétisme ) geçmediğini anladık; benzeşim sadece giyim kuşam ve gündelik yaşamımızda değil, zihin kategorilerimizde de tüm benliğimizi sarmıştı.

Batı modernliğinin bu olmadığını anladık ve Batı’nın gerçek modernliğine ve demokrasisine temel oluşturan fikir akımları ve fikir adamlarıyla, şecereleriyle ilgilendik.

O zamana kadar bize Batı olarak sunulanın, tamamen göstermelik, sathi, taklitten ibaret bir model olduğunun bilincine vardık. Bu entelektüel çalışmayı, ilk, Kemal Tahir düşüncesinin katkısıyla gerçekleştirdiğimizi itiraf etmeliyiz. Tabii olarak bu yetersizdi; modern demokrasinin temel eserlerine gitmek gerekiyordu; bu eserlere ulaştık ve o zaman kaygılarımızın pek de Batı’nınkilerden farklı veya uzak olmadığını gördük. Batı metinlerini kendi aralarında ve metinlerimizle mukayese etme imkânı bulduk; bu şekilde Batı’nın yekpare olmadığını ve çeşitliliğini de keşfettik. O zamana kadar içine düşürüldüğümüz benzeşim ve sebep olduğu aşağılık duygularından ancak bu şekilde kurtulabildik.

Galatasaray yıllarının sorgulamaları bizleri hiçbir zaman terk etmedi.

2000'li yıllarda bu sorgulamaları bıraktığımız yerden tekrar devam etme kararı aldık. Gençlik yıllarında zihnimizi kurcalayan sorunların çok az ilerleme kaydetmiş olduklarının bilincindeydik.

Toplum olarak, Batı modernliğine hala hayranlıkla ve benzeşimci bir şekilde yaklaşmaktaydık; sorunlarımıza ışık tutabilecek felsefelerle, demokrasinin temel meseleleriyle, iklim ve çevre sorunlarıyla hiç ilgilenmiyor veya sathi yaklaşıyorduk.

Biz, 'İkinciGrup' olarak mütevazı imkânlarımızla bu boşlukta bulunuyoruz.

İlgi alanlarımız, sadece hukuk, insan hakları ve demokrasi bağlamında politika, iklim ve çevre sorunları, felsefe, sanat, roman, şiir, resim ve sinema'ya kadar uzanmaktadır. Bu ilgi alanlarında, Batı' dan yaptığımız tercümeler ve kendi yorum ve metinlerimizle, kaba ideolojilerden uzak, çok yanlı ve pragmatik olmaya gayret gösteriyoruz.

Hegel 'gazete, modern insanın sabah ayinidir; gazete okumak çağdaş insan için sabah duasının yerini almıştır' diyordu.

'Gazete' dediğimiz her sabah 'yeryüzü bahçesi' ne açılan bir pencere”
diyorduk.

“Burada niye her sabah 'dünyanın en iyi gazetesi' yapalım düşüncesi ile uyanılmaz? “
diye soruyorduk.

Özensiz, dikkatsiz, kısa yol, kaba varsayımlara kolayca kapılan, her birinin kendi önyargılarının tarafı oldukları; gazetecisiz, dünyayı okuduğunu, anlattığını sanan gazetelerimiz var... Her şeyden, her çeşitten gazetelerimiz var...

yani; ciddi okunabilir ritüel gerektirecek tek bir gazetemiz bile yok...

Biz, bu düşüncelerle ve sıfır imkânla, 'İkinciGrup' u tasarladık, yayına başladık...

'İkinciGrup' un aktüaliteyi en yakın zamandan takip etmek gibi bir düsturu yok;

'İkinciGrup';

'Dünya' ya bakan, '21.Yüzyıl' ı anlamaya çalışan; 'Yeni Dünya' tartışmalarını izlemeyi kaçırmamaya özenen; yeni yüzyılın başında, Dünya'yı dünden yarına taşıyacak köprünün harcının esas malzemesi 'Kültür' ü unutmayan, 'Yeni Dünya' ya şekil verebilecek güce sahip en etkili 'tek' merkezin, ABD' nin, Başkanı 'B.Obama' nın külliyatı' nın eksiksiz takipçisi olmakla, 'Yarın' ın şifrelerinin sağlamasını kolaylaştırmak isteyen, 'Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi' nin ruhunu ve esaslarını kucaklayan, 'Çevre' yi gözeten, 'muhafazakâr' düşünceye güvenmeyen,'demokratik' bir Cumhuriyet' in nihayet hüküm sürdüğü bir Türkiye özleyen (...)

bir web mecrası olarak devam ediyor... (ÇŞ/AC)


17-2-2011

caglarsavkay@ikincigrup.com

Hiç yorum yok: