4 Ekim 2010 Pazartesi

Darbe yapmak, insan öldürmek görev mi?

Darbe yapmak, insan öldürmek görev mi?


İSTANBUL (21.09.2010)- Referandumun ardından 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasına yönelik suç duyuruları artarken, darbe şefi Kenan Evren ve cuntacı arkadaşlarının hangi mahkemede yargılanacağı tartışma konusu oldu.

Bazı gazete haberleri ve köşe yazarlarınca, Anayasa değişikliğinin ardından Kenan Evren ve diğer darbeci generallerin Yüce Divan’da yargılanacağı yazdı. Bu gazeteler, Yüce Divan davalarını açma yetkisinin ise Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’da olduğunu savundu.

Hukukçular ise, darbe yapmanın suç olduğunu belirterek, Kenan Evren ve darbecilerin Ağır Ceza mahkemelerinde yargılanacağını söylediler.

Darbe görev değil, suç

Taraf'a konuşan emekli askerî hâkim Ümit Kardaş, Evren’in Yüce Divan’da yargılanmasının mümkün olmadığını vurguladı. Kardaş, “Genelkurmay Başkanı sıfatı taşıdığı sırada darbe yaptı. Ama bu, görevi ile ilgili bir suç değil. Evren sadece darbe yaptığı için yargılanacak” dedi.

Adam öldürme yetkisi mi verildi

Avukat Mehmet Uçum ise yapılan tartışmalarla darbe zihniyetinin meşrulaştırılmak istendiğini söyledi. Darbe yapmanın, cinayet işlemenin görev olarak görülemeyeceğini belirten Uçum şunları söyledi: “Genelkurmay Başkanlarına ve kuvvet komutanlarına darbe yapma yetkisi mi verilmiş? Onlara insan öldürme yetkisi mi verilmiş? Görev suçunun, görevin verdiği yetkileri kullanırken suç sayılabileceklerin ortaya çıkmasıdır. 12 Eylül’de yapılan suçlar görev suçu değildir.”

Bu kategorideki diğer haberler

Hiç yorum yok: