6 Ekim 2010 Çarşamba

Kılıçdaroğlu türbanı kafasında çözmüş

06 Ekim 2010

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, referandum kampanyası sırasında, “Türbanı biz çözeriz” deyince büyük merak uyandırmıştı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun bu sözleri üzerine, “Hemen yarın önerinizi getirin çözelim” yanıtını vermişti. Başbakan, Kılıçdaroğlu’nun sözlerinden, CHP’nin anayasa değişikliği ile türban sorununu çözmeyi düşündüğünü anlamıştı.

Kılıçdaroğlu’nun çözüm vaadinden sonra, “Nasıl çözeceksiniz” sorusuna verdiği yanıt ise, “Arkadaşlar üzerinde çalışıyorlar, henüz tamamlanmadı” olmuştu. CNN Türk’te Murat Yetkin’le birlikte yaptığımız Ankara Kulisi’ne konuk olan Kılıçdaroğlu’na bu konuyu hatırlatınca, CHP’nin bir anayasa değişikliği veya yasa düzenlemesi önerisinin bulunmadığı anlaşıldı. Kılıçdaroğlu, “anayasayla kıyafet düzenlenmez” diyerek böyle bir çalışmaya ihtiyaç olmadığını belirtti.



Zaten sorun yok

Biraz daha deşince CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun türban sorununu kafasında çoktan çözdüğü de anlaşıldı.

Kılıçdaroğlu’na göre CHP, kimsenin kıyafetiyle, başörtüsüyle, türbanıyla, başını bağlama biçimiyle ilgili değildi. Bu konuda özgürlükçü yaklaşımı benimsiyordu ve CHP liderine göre üniversitelerde zaten fiili olarak bu sorun çözülmüştü. Türbanlı öğrenciler engellenmiyordu, şikâyet konusu olmuyordu. Sorun kendiliğinden çözülmüştü.



CHP’nin tutumu

Kılıçdaroğlu, türban konusunda CHP’nin çizgisini tamamen değiştirmiş görünüyor. Türbanın Anayasa Mahkemesi kararıyla engellendiğini anımsattığımızda, “Anayasa’da veya YÖK Yasası’nda yasaklayıcı bir hüküm yok. Konu, Anayasa Mahkemesi’ne götürüldüğü için bu karar çıktı” değerlendirmesini yaptı. Bu yaklaşım Kılıçdaroğlu’nun bu yöndeki düzenlemeleri Anayasa Mahkemesi’ne götüren eski CHP çizgisini benimsemediğini, onaylamadığını gösteriyor.

CHP liderinin türban konusundaki bu tutumu, bu konuyu laiklik ilkesiyle ilişkili görmediğini de ortaya koyuyor.



Uygulamayı etkiler

CHP liderinin bu yaklaşımı üniversitelerdeki uygulamayı da etkileyecektir. Türban yasağını uygulayan üniversitelerde de değişiklik olabilir. Ana muhalefet partisinin itirazı olmadığına göre, türban serbestisinden yana olan YÖK ve bazı üniversite yönetimleri kısmen uyguladıkları serbestliği daha da genişleteceklerdir.

Böylece CHP, bir anayasal veya yasal düzenlemeyle değil, üniversitelerde kıyafet özgürlüğünü benimseyen tutumuyla iktidarın ve YÖK’ün fiilen bu sorunu çözmesine zemin hazırlamış oldu.



CHP içinde tartışma

Kuşku yok ki Kılıçdaroğlu’nun bu yaklaşımına CHP içinde karşı çıkacaklar olacaktır. CHP’nin başından beri laikliğe aykırı gördüğü ve Anayasa Mahkemesi kararı olduğu sürece bu serbestliğin tanınmayacağı yönündeki görüşünü savunanlar, muhalefet edeceklerdir. Kılıçdaroğlu, Prof. Dr. Necla Arat’ın, 1940’lar CHP’sinin verdiği tavizleri hatırlatması dışında büyük bir tartışma yaşanmadığını da söyledi. Buna karşın önümüzdeki dönemde bu konu CHP teşkilatı ve tabanında da tartışma konusu olabilir.

Hiç yorum yok: