15 Kasım 2010 Pazartesi

2050’de nüfusun ne kadarı obez olacak? - Mehmet ALTAN

Bugün 31 Ekim Pazar. Umarım saatlerinizi bir saat geri almışsınızdır...

Saatlerin bir saat geri alınarak enerji tasarrufunun hedeflendiği uygulama mesai saatlerini de değiştirecek.

Başka kentleri bilmiyorum ama İstanbul Valiliği mesai saatlerini yeniden düzenledi.

Gün ışığından yararlanıp enerji tüketiminin azaltılmasının yanı sıra...

Sabah-akşam saatlerindeki trafik yoğunluğu da dikkate alınarak...

Yarından itibaren geçerli olmak üzere mesai saatleri 08.00 - 12.00, 12.30 - 16.30 olarak uygulanacak.

***

Yaz saati uygulamasının çalışma saatlerinin günün güneşli bölümüne alınması yoluyla, gün ışığından daha fazla yararlanılması, elektrik enerjisinin aydınlatmada kullanılan bölümünden tasarruf sağlanması amacıyla yapıldığı belirtiliyor.

Yaz saati uygulaması başlangıç ve bitim tarihlerinde Avrupa ülkeleriyle birlikte hareket ediliyor.

Yaz saati uygulamasıyla, enerji tasarrufu, AB üyesi ülkeler ile saat birlikteliği ve uyum sağlamak ve akşam saatlerinde en yüksek değerine ulaşan enerji tüketim talebini azaltmak amaçlanıyor.

Uygulamayla her yıl orta ölçekli bir hidroelektrik santralin yıllık üretimi kadar tasarruf sağlanıyor.

***

Yeniden kış saatine geçiyoruz ama...

Nihan Gözalıcı adındaki memuremiz “tasarruf edilmiyor, memurlar 1 saat geç çıkınca elektrik sarfiyatı oluyor” diye Meclis Dilekçe Komisyonu’na başvurdu.

İşin ilginç yanı, “yaz saati uygulanmasın” talebi, TBMM Dilekçe Komisyonu tarafından da haklı bulundu.

Dilekçeyi değerlendiren AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman başkanlığındaki Meclis Dilekçe Komisyonu, Başbakanlığa, “tasarruf olarak düşünülen uygulamanın tam tersi sonuçlar doğurduğu” yönünde yazı gönderdi.

Şimdi Başbakanlık’tan gelecek cevap bekleniyor.

***

Ama “yaz saati” konusunda tartışmanın hası İngiltere’de yapılmakta...

İngiltere’de yaz saati uygulaması 1916 yılında çiftçilere yaz aylarında tarlada daha uzun süre çalışma olanağı vermek için benimsenmişti.

Bu kadar yerleşik olmasına rağmen, kamu yönetimi uzmanı Dr. Mayer Hillman, yaz saati uygulaması kışın da sürdürülürse İngiltere’de daha çok sayıda kişinin sağlıklı olacağını savunuyor. Çünkü Dr. Hillman’a göre güneşin daha geç batması, daha çok sayıda kişiye egzersiz yapma fırsatı verecek. Dr. Hillman önerdiği saat sistemi ile bir yıl boyunca yetişkinlerin 300, çocukların ise 200 saat gün ışığından daha fazla faydalanma imkânı bulacağını ve güneşin erkenden batmadığı yaz aylarında insanların psikolojik olarak da kendilerini daha iyi hissedeceğini belirtiliyor.

Dr. Hillman, ayrıca kış saatine geçilmemesinin yanı sıra, bahar geldiği zaman saatlerin bir saat ileri alınmasını da öneriyor.

Çünkü...

Kimi tahminlere göre 2050 yılına gelindiğinde İngiltere nüfusunun yarısının obez olabileceğini hatırlatan Dr. Hillman, iş çıkışı güneşin hemen batmadığı bir ortamda insanların daha çok hareket ederek daha aktif bir yaşam süreceğini ve böylece daha sağlıklı olacağını savunuyor.

***

Bugün 31 Ekim Pazar...

Kış saatine geri dönüyoruz.

Umarım saatlerinizi bir saat geri almışsınızdır...

Bu tatil günü, huzurunuzu bozmak istemem ama yarından itibaren geçerli olmak üzere mesai saatleri sabah 8’de...

Yaz saatine karşı çıkan...

İş çıkışı güneşin hemen batmadığı bir ortamda insanların daha çok hareket ederek daha aktif bir yaşam süreceğini ve böylece daha sağlıklı olacağını savunan Dr. Hillman, kimi tahminlere göre 2050 yılına gelindiğinde İngiltere nüfusunun yarısının obez olabileceğini hatırlatsa da...

Ben bizim buralarda sabah saat 8’de iş başı yapabilecek memurlarımızın doğrusu çok da kilo alabileceklerini sanmıyorum...

Hiç yorum yok: